Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Mandø – perlen midt i Vadehavet

Er du på udkig efter en sand naturperle, hvor du mærker naturens kræfter fra første færd, så bør du besøge skønne Mandø midt i Nationalpark Vadehavet.

Mandø er Danmarks eneste ø, som kun kan nås ved lavvande. Her er ingen bro eller færge til at forbinde øen med fastlandet. 

Derfor har Mandø også sin helt egen døgnrytme, som også præger de ca. 35 fastboendes liv og dig som gæster øen. Her mærker du den store natur og naturens rytme, der giver en helt særlig ro og fokus på de mange indtryk.

For selvom den nærmeste by, Vester Vedsted, kun er 11 kilometer væk, så er det nemlig udelukkende naturens kræfter og tidevandet, der bestemmer hvornår du kan komme til og fra øen. For to gange i døgnet oversvømmes den eneste vej, Låningsvejen, til og fra øen.

Oplevelser på Mandø

Turen til Mandø er en oplevelse i sig selv. Du omsluttes straks af den høje himmel og landskabets dynamik. De åbne vidder og flade landskab, hvor du kan se så langt øjet rækker. Når du rammer Mandø, bliver du først hilst velkommen af de store fugleflokke, fårene og det store dige, der omkranser og beskytter øen. På land er det øens vartegn, Mandø Mølle, der tager imod dig allerede når du krydser diget. Velankommet på den blot 7,63 km2 store ø kan du dykke ned i en sand cocktail af oplevelser, som øens kultur, traditioner, historie og natur byder på. Tager du stien øen rundt langs diget, så venter dig en vandre-, cykel- eller løbetur på lige knap 10 km. 

Vil du være sikker på, at du får oplevet det bedste af Mandø, så book en guidet tur rundt på øen.

Tag traktorbussen til Mandø

Du kan både køre selv på den 11 km lange grusvej eller tage med en af traktorbusserne fra Vadehavscentret for at komme på besøg på Mandø. 

Med traktorbus
I sommerhalvåret krydser traktorbussen dagligt vaden til og fra Mandø. Det kan anbefales at køre til Mandø med traktorbus. Det er i sig selv en stor oplevelse, og så kommer du til og fra Mandø i god behold. 

Kør sikkert til Mandø i din bil

Kender du tidevandet kan du sagtens tage på tur i egen bil via Låningsvejen til Mandø. Information om høj- og lavvande kan ses på dmi.dk, hvor du kan se hvordan vandstandsprognosen skal aflæses.

Færdsel er sikkert med en vandstand, ved Ribe Kammersluse, på mindre end 50 cm. Vær opmærksom på, at du skal bruge 20 min til overfarten – også retur igen til fastlandet. 

Du kan ringe til Mandø Brugs og Camping på 7544 5102, så vil de hjælpe med at guide dig sikkert over.

Dark Sky Park Mandø

En eventyrlig flot nattehimmel, overvældende stjernekig og et mørke, som nu beskyttes ekstra godt. Den kombination gør, at Mandø må kalde sig Dark Sky Park. 

Det, mandøboerne kalder buldermørke, er efterhånden blevet sværere og sværere at finde, fordi byernes lys forhindrer natten i at falde helt på.

Mangel på mørke påvirker mennesker og dyrelivet, hvor lys døgnet rundt forvirrer dyrene og frarøver dem nattens beskyttelse.

Mandø Museum

Er du nysgerrig efter at se, hvordan de gamle Mandø-skipperfamilier boede omkring 1800-tallet. Så bør du slå vejen forbi Mandø Museum eller Mandøhuset, som er et gammelt skipperhjem fra 1800-tallet. Huset fremstår som da det var beboet, og du har virkelig fornemmelsen af, at skipperfamilien bare lige er ude og kan komme ind ad døren hvert øjeblik.

På Mandø Museum kan du også se udstillinger med: Skibsmodeller, redningsvæsenets historie, strandinger ved Mandø, Mandødragter og historier fra 2. verdenskrig.

Museet er åbent når skiltet er ude.

Koresand - det tætteste vi kommer på en ørken

Koresand er et højsand på ca. 20 km2, placeret sydvest for Mandø. Et mere goldt og øde sted i Danmark er svært at forestille sig.

Et højsand er ikke hav og ikke en ø, men noget derimellem. Et højsand og en ø har det til fælles at man kan sejle hele vejen rundt om dem ved højvande. Forskellen ligger i vegetationen eller rettere manglen derpå, for der vokser få eller ingen planter på et højsand.

Koresand stikker ca. 2 meter op over normal vandstand, hvilket betyder man godt kan være derude hen over et normalt højvande. Får vi derimod forhøjet vandstand, kan Koresand være helt dækket af vand, hvilket sker flere gange hver vinter.

Fuglelivet og vaderne

Det er ikke kun de ca. 35 fastboere, der nyder naturen og stilheden på Mandø. Her er også et rigt dyreliv, hvor især fuglene er glade for Mandø. Derfor er øen garant for store fugleoplevelser, især når de flere millioner fugle krydser Mandø på vej til og fra deres sommer- og vinter opholdssteder. De mange - især bramgæs - overvintrer på Mandø fra oktober indtil midt i maj.

Mandø Mølle

Mandø fik sin første mølle i 1820erne. Indtil da blev kornet kørt til fastlandet og malet i Skallebæk Mølle nær Seem, hvilket var meget besværligt. Møllen har fungeret helt frem til 2. verdenskrig. Efter krigen overtog Mandø Hjemstavnsforening - nu Mandøforeningen - møllen, og forpligtigede sig til at holde møllen i stand som øens vartegn. I en lang årrække stod møllen og forfaldt. Men efter en omfattende restaurering stod møllen færdig restaureret 2008 og kan nu igen male korn.

I sommersæsonen er møllen åben for fremvisning i perioder. Mandøforeningen viser gerne møllen frem også til mindre grupper mod forudbestilling. Vil du gerne besøge møllen, så send en mail til Ivan eller send en mail til Jens.

Redningsstationen

Redningsstationen ejes af foreningen Mandøhuset. Den fungerede som redningsstation fra 1912 til 1961. Redningsbåden blev for mange år siden sendt til Grønland. På redningsstationen er der i turistsæsonen skiftende udstillinger.

Læs mere om redningsstationen og foreningen Mandøhuset

Mandø Kirke

Mandø Kirke er fra 1639 og er den tredje kendte kirkebygning på Mandø. De tidligere kirker er taget af havet. På den måde er kirken et godt eksempel på at havet og vejret i det hele taget har præget livet på øen. Den nuværende kirke og kirkegård ligger på et værft, for at sikre den under højvande. Kirkens våbenhus fra 1792 har to hoveddøre som bruges alt efter hvilken vindretning der er. Og så der altid en kiste klar på kirkens loft, i tilfælde af at forbindelsen til fastlandet er oversvømmet i længere tid end normalt. Mandø sogn er et af de mindste sogne i landet, og alle kirkehandlinger varetages af præsten i Vester Vedsted.

Stormfloder

På stormflodssøjlen, nedenfor diget, vest for redningsstationen, står stormflodssøjlen. Herpå er en række højder på vandstande markeret.

Under stormfloden i 1532 eller 1558, da øen blev fuldstændigt oversvømmet, gik både by og kirke på Gammel Mandø tabt.

By og kirke blev genanlagt på Gammel Mandø, men godt 100 år senere gik det galt igen, og under Den Anden Store Manddrukning i 1634 gik det hele tabt igen.

 

Har du børnene med på Mandø, så bør I besøge Villums legeplads ved Mandø Klithus. Det er en dejlig naturlegeplads, der blev doneret privat af medlemmer af Kann Rasmussen familien, så derfor hedder legepladsen ”Villums legeplads” efter Villum Kann Rasmussen, grundlæggeren af VELUX.

Her er de skønne billeder fra

Billederne er primært fra Esbjerg Kommune, men Bramgæssene og solnedgangen er skudt af Tandrup Naturfilm. Gitte Lindeborg har fanget traktorbussen på Låningsvejen og billedet af redningsstationen har Malene L. Olesen taget. 

 

'); }