Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Mandø Museum

Hvad søren kan man se der? Ja, det er ikke alle, der ved, at der ligger et museum på den lille, idylliske ø midt i Vadehavet. Men det gør der - faktisk et ret spændende et af slagsen. Museet er nemlig oprindeligt et skipperhjem, og det er ikke alle steder, du får chancen for at besøge sådan et.

Tag til Mandø Museum, bliv klogere på historierne, absorbér søfartskulturen, og udforsk den smukke ø mellem Fanø og Rømø - øen der blandt andet dannede ramme om fire mænds kamp mod friheden midt under 2. Verdenskrig.

Bombningen af Halifax DK261

En klar sommernat mellem d. 23. og 24. august 1943 var et stort bombefly fra den canadiske enhed på vej hjem fra et bombetogt mod Berlin. Det nåede dog aldrig hjem. Lige over Vadehavet blev det skudt ned. Flyet brød i flammer, og besætningen var tvunget til at springe ud i faldskærm. I det øjeblik fik Mandø ny funktion som redningsmand. Fire ud af de syv besætningsmedlemmer overlevede nemlig og fik kæmpet sig ind til Mandø, hvor øboerne forsøgte at hjælpe dem så godt, de kunne. De hjalp dem med husly, mad og med at skjule sig for tyskerne. Kunne du tænke dig at dykke mere ned i de overlevendes historie? Så er en udflugt til både Mandø og museet det hele værd. Her kan du høre mere om de fire mænds rejse mod deres respektive hjemlande og forsøg på at komme i sikkerhed for tyskerne.

Vidste du...

... at efterkommere til både besætningsmedlemmerne, de involverede Mandøboere og andre modstandsfolk i 2018 mødtes på 75-årsdagen for nedskydningen af bombeflyet. Det var nogle travle dage med ekstraordinært mange folk på lille, stille Mandø, hvor både canadiere og briter blev indlogeret på øen, delte historier, mindedes deres familiemedlemmer og skabte nye minder.

Skipperkonernes dagligdag

Når du træder ind ad døren på museet og går til venstre, kommer du til stuerne, som dannede ramme om konernes, børnenes og de ældres dagligdag, når mændene var ude at fiske. Den dagligdag var fyldt med bekymringer; var deres mænd, sønner og brødre okay? Havde de været ude for ulykker eller sygdomme? Og vigtigst af alt: hvornår kom de hjem? - hvis de altså kom hjem igen. Når du går rundt i stuerne, kan du næsten mærke livet som skipperkone på egen krop - forestil dig at sidde om bordet i stuen og bekymre dig. Forestil dig at lægge dig til at sove i de små senge efter en lang dag, hvor du skulle passe landbruget, børnene og dine gamle forældre og svigerforældre. Forestil dig at skulle lave mad til hele familien på det lille støbejernskomfur i køkkenet. Hverdagen var i sandhed fyldt med helt andre udfordringer, end vi er vant til i dag.

Vidste du...

... at de farverige vægge i stuerne er de farver, som væggene oprindeligt havde i 1800-tallet? Ja, kvinderne havde såmænd også god stil dengang.

Transport til Mandø

Tidevandet bestemmer, hvornår Mandø skal have besøg. Der er ebbe to gange i døgnet, hvor du så kan køre via Låningsvejen i enten egen bil, eller du kan prøve en tur i Mandøbussen, som trækkes via traktor. Det er en ret sjov oplevelse, hvor du kommer tæt på livet på bunden af Vadehavet.

Tips og tricks

Mandø er en ø på omtrent 7,5 kvadratkilometer, så det bør kunne lade sig gøre at se det meste af øen på én dag - og så er den fantastisk at både cykle og gå rundt på. Der er blandt andet tre ideelle afmærkede cykelruter til både børn og voksne på den lille ø, og det er muligt at leje cykler omkring 30 meter fra Mandøbussens p-plads på øen.

Adresse:

Mandø Byvej 5, 6760 Ribe

 

Her er de smukke billeder fra:

Billederne på denne side er fra både Esbjerg Kommune og fra Destination Sydvestjylland.

  • Topbillede: Destination Vestjylland credit Mandø

De øvrige billeder er taget af Esbjerg Kommune.