Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Marbæk – et skønt naturområde ved Esbjerg

Trænger du til at koble af i skøn natur, så er Marbækområdet i den nordvestligste del af Esbjerg Kommune et oplagt udflugtsmål for hele familien. Det afvekslende terræn giver masser af muligheder for oplevelser til fods, på mountainbike eller til hest. 

Med fantastiske udsigtspunkter, fortidsminder, naturlegeplads, overnatningsmuligheder og meget mere kan Marbæk byde på inspiration til mange ture gennem hele året.

En del af Nationalpark Vadehavet

Marbækområdet er en del af Nationalpark Vadehavet, og drejer du rundt om dig selv, mens du står på klinten ved Marbæk, ser du to meget forskellige naturområder, der mødes. Selve klinten og den jord Marbæk Plantage står på, har en 20 millioner år gammel historie. Vadehavet mod vest repræsenterer derimod et meget ungt landskab, der er skabt i løbet af få årtusinder. Marbæk Plantage udgør sammen med den fredede hede, stranden og engene langs Varde Å et stærkt varieret naturområde, hvor du får næsten al slags natur indenfor en dejlig gå-, løbe eller cykeltur.

Følg de mange stier

Uanset om du er til fods, på mountainbike eller til hest, så er der masser af markerede ruter rundt i hele Marbækområdet.
De markerede gåture varierer i længde med Kravnsøstien som den korteste på 1,5 km og Marbækstien på 10 km.
Du finder flere ridestier på op til 21 km rundt i Marbæk Plantage.
Ligesom mountainbikere kan følge den 5 km lange markerede rute, som mest består af et singletrack. Den er tænkt som et supplement til en tur rundt i hele området.

 

Tæt på strand, vade og søer

Opholdspladsen ved Marbækgårdsvej har udsigt til Ho Bugt, og danner den perfekte ramme om en dejlig dag i naturen. Her er i tæt på naturoplevelser både ved stranden, vaden og søerne. Mod øst ligger tre kunstigt opdæmmede søer, som dækker 20 ha. Søerne ligger omgivet af plantage, mose, rørsump og græsningsarealer, hvor I ofte kan møde kvæg, der græsser. Det er muligt at gå rundt om de to vestligste søer, hvor bl.a. fuglelivet kan iagttages. Fra dæmningen, der adskiller de to østligste søer, er der gode muligheder for at undersøge søen for smådyr. Der må dog ikke fiskes i søerne. På opholdspladsen er der to grillsteder med bænke. Vær opmærksom på, at toilettet kun er åbent i sommerhalvåret.

Overnat i Marbæk

Der er mange muligheder for at overnatte i Marbæk, hvor der er shelters og bålpladser flere steder. Et af stederne er på Kommunens Lejrplads ved Øen. Her er seks mindre lejrpladser og et fællesareal. Pladsen ligger tæt ved plantage, søer og hede. På fællesarealet er der plads til fælleslege og boldspil, og der er 2 shelters med mulighed for overnatning samt brug af grillpladsen. I medbringer selv brænde/grillkul samt telte til overnatning. Der er rafter på pladsen til pionerarbejde. Disse må dog ikke saves op. Det er også muligt at overnatte ved Kravnsøpladsen og Myrthuegård.

Besøg Myrthuegård

Myrthuegård ligger i den nordlige del af Marbæk Plantage og er en del af MYRTHUE – Natur, Kultur & Læring. Alle er velkomne på og omkring Myrthuegård, hvor du finder gode fysiske rammer for en dejlig tur i det grønne. MYRTHUE tilbyder også flere guidede ture med udgangspunkt fra Myrthuegård. Myrthuegård er udpeget som en af flere porte til Vadehavet i formidlingsprojektet Velkommen til Nationalpark Vadehavet, og fra sommeren 2023 kan du derfor blive klogere på Vadehavets natur og kultur, når du besøger gården. 

Kravnsøpladsen

Kravnsøpladsen er en naturlegeplads, som ligger ved Varde Ås udløb i Ho Bugt. Her er god plads til at lege og boltre sig – også for større grupper. Mindre grupper og vandrere bl.a. på »Kyst til kyst stien« kan overnatte i to shelters. Der er også mulighed for at sætte telte op. Området er til fri afbenyttelse. 200 m vest for pladsen er der udgravninger af jernaldertomter, hvor brolægningen er bevaret, og man kan se størrelsen af et gårdanlæg. Nord for Myrtuevej ligger et fugleskjul, hvor der er udsigt til Varde Ås udløb i Ho Bugt. Her kan man forår og efterår iagttage store flokke af trækfugle. Fra Kravnsøpladsen kan man følge vandreruter og stier gennem Marbæk Plantage. 1 km ad Myrtuevej fra Kravnsøpladsen ligger Natur- og Kulturformidlingscentret Myrthuegård. Her er en udstilling om egnens natur og historie med titlen »Hvor å, hav og mennesker mødes«. Udstillingen er åben alle dage fra 10-20 og er gratis at besøge.

Find vej

Adresse og transport

Kravnsøpladsen N 55°34.556 E 8°19.341
Opholdspladsen N 55° 33.414 E 8° 18.481
Kommunens lejrplads N 55° 33.255 E 8° 19.402
Myrthuegård N 55°34.289 E 8°18.547
Marbækgård N 55° 33.553 E 8° 18.531
Gulebjerg N 55° 32.964 E 8° 19.004

 

De smukke billeder er taget af

Gitte Lindeborg