Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Gulebjerg – Tag på oplevelse ved Nationalparkens gule udsigtspunkt

Nyd den fantastiske udsigt over Vadehavet i Ho Bugt og ind over Esbjerg by fra toppen af udsigtspunktet Gulebjerg og fornem landskabets storslåede karakter.

Gulebjerg er nok den mest kendte del af Marbæk Klint nord for Esbjerg, og mange tager på tur til det smukke sted ud til Ho Bugt i den nordlige del af Nationalpark Vadehavet. Gulebjerg har fået sit karakteristiske navn på grund af den gule farve, som sandlagene ved Marbæk Klint har.

Gulebjerg består af stejle, gule sandskrænter. Den gule farve skyldes jernaflejringer. Man kan af og til finde nogle »jernæsker«, som ligner gennemtærede vinkeljern, og disse menes kun at forekomme i Brasilien og Danmark.

Vand, høje klitter og skov på samme sted

Gulebjerg vender ud mod Vadehavet i Ho Bugt, og der er gode muligheder for at gå langt ud i Vadehavet ved lavvande og iagttage smådyr og fuglespor. Går man i stedet ind i landet er man med et omgivet af skov i Marbæk Plantage, hvor både ryttere på mountain-bike og hesteryg har gode afmærkede stier til at komme på tur. 

 

Lav imponerende sandbilleder

Sandet for foden af Gulebjerg bliver mere og mere rødt, og minder til tider om billeder fra Mars. Derfor er der også gode muligheder for at lave sandbilleder på standen med de mange forskellige farver sand, der findes her.

Oplev nationalparken fra luften

Mens mange nyder naturen omkring Gulebjerg til fods, så er det også muligt at se det hele fra luften. Med Paramania paragliding klub kan både medlemmer og gæster flyve i paragliding langs kysten. Det meste aktivitet foregår som skræntflyvning eller som motorflyvning.

Gulebjerg er en del af Strandturen

Marbækstien »Strandturen« er en fantastisk vandrerute på 10 km, der går fra Strandpromenaden i Hjerting umiddelbart nord for lystbådehavnen og langs vandet mod Tarphagebroen og Varde Kommune i nord. På denne tur vandrer I langs stranden på grænsen mellem to helt forskellige landskaber. Mod vest ser man ud over det unge Vadehav, skabt af havets aflejringer. På landsiden ser man i klinternes lag – sand og sten, der er blevet transporteret hertil med gletsjerne under den forrige istid, og ind i skovens dybe stille ro. Især ved udsigtspunktet Gulebjerg ca. midt på ruten kan man fornemme landskabets storslåede karakter.

Til de geologi interesserede

Marbæk Klint er et af de mest interessant steder i landet, geologisk set. Det sandlag, som man finder her, er dannet for millioner af år siden. Dengang stod området under 10 meter vand. Marbæk Klint, og Gulebjerg, står derfor som et monument over Danmarks skabelse.

Lagene ved Marbæk Klint markerer en markant ændring, hvor det danske område i løbet af Miocæn (23-5 millioner år før nu) blev til land. Området havde indtil da været dækket af havet i mere end 100 millioner år. Siden da har der været land i Danmark. Selv om lagene ved Marbæk og Hjerting lidt længere inde i landet, blev dannet på omkring 10 meters vanddybde, vidner de om, at der var land i det meste af det område, vi i dag kalder Danmark, i slutningen af Miocæn.

Vidste du…

…at der er optaget flere musikvideoer ved Gulebjerg på grund af landskabets forjættende, gule udtryk, der får billeder til at ligne noget fra en anden planet!?

 

Adresse:

Gulebjerg N 55° 32.964 E 8° 19.004

Der kan parkeres ved p-pladsen for enden af vejen ved Sjelborggårdsvej 40, 6710 Esbjerg V.

 

De smukke billeder er taget af:

Topbilledet og billedet 1 er taget af Lars Roed, photosbyroed

Billede 2, 3 og 4 er taget af Torben Meyer

Billede af de geologiske lag er taget af Geos.

Video: Nationalpark Vadehavet