Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Tidevandet – Vadehavets puls

Det er tidevandet, som har skabt Vadehavets karakteristiske profil af øer, vadeflader og marsk. Tidevandet er Vadehavets puls, og det har lagt grunden for områdets enestående økosystem med et myldrende liv af dyr og planter.

Det landskab og det liv, som møder besøgende ved Vadehavet, er først og fremmest et produkt af tidevandet. Gennem årtusinder har det vekslet mellem at skylle ind over det flade kystland ved højvande, for så at trække sig tilbage og blotte store områder af havbunden ved lavvande. 

Denne pulserende bevægelse frem og tilbage har i tidens løb ført store mængder af både sand og næringsstoffer ind på lavt vand og hen over vadefladerne. Og på den måde har den skiftende vandstand skabt både de brede, hvide strande og den frodige marsk.

Vandet forsvinder for øjnene af dig

Det er virkelig et imponerende syn. Tidevandet. Du kan stå og kigge ud over Vadehavet og se en hvid sandstrand, og hvad der syner som et helt almindeligt hav. Pludselig begynder vandet at forsvinde for øjnene af dig, og blotter store områder af havbunden.

Eller du kan komme ned til stranden og bare se den mudrede vadeflade så langt øjet rækker. De eventyrlystne er snart på vej ud på vaden for at kigge på dens mange banker med østers. Men pludselig kommer vandet tilbage. Det er her, du skal være opmærksom på, hvor du befinder dig, så du ikke bliver fanget i tidevandet.

Vadehavets puls

Der er ingen steder i Nordeuropa, hvor tidevandet betyder mere for landskabet end i Vadehavet. Den gradvise overgang fra land til hav er et produkt af, at tidevandet konstant bevæger sig frem og tilbage hen over vadefladerne. Der går helt præcist seks en kvart time mellem højvande og lavvande, hvilket betyder, at havet oversvømmer Vadehavet to gange på 25 timer. Denne vandrytme fungerer som Vadehavets puls.

Oplev tidevandet

Tidevandet kan naturligt nok ses langs hele kysten. Der er dog steder, hvor forskellen på højvande og lavvande træder tydeligt frem. På Mandø er der nok den mest markante konsekvens af tidevandet. Adgangen til Mandø går nemlig ad Låningsvejen, der er hævet en lille halv meter over havbunden. Men det gælder vel at mærke kun ved lavvande. Ved højvande er vejen oversvømmet. Så det er helt afgørende at have styr på tidevandstabellerne, inden du begiver dig ud på den vej. Ellers risikerer du bogstavelig talt at komme til at køre i havet.

Stormflod

Tidevandet er et produkt af Månens tyngdekraft. Forskellen på højvande og lavvande er normalt omkring halvanden meter, men vejr og strømforhold kan forstørre denne forskel. I ekstreme tilfælde fører det til stormflod. Her er det havdigerne, der sikrer at vandet ikke oversvømmet baglandet og byerne tæt på Vadehavet.

Her er billederne fra

Øverst billede er fra Tandrup Naturfilm. De næste billeder er fra Nationalpark Vadehavet, Esbjerg Kommune og de sidste to er fra Tandrup Naturfilm.