Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Sælsafari

Sælerne trives i Vadehavet, som er deres store propfyldte spisekammer. De mange sandbanker er et trygt sted for sælerne at komme til kræfter og føde deres unger. Som gæst ved Vadehavet kan du også komme tæt på sælerne. Vil du helt tæt anbefaler vi de guidede sælsafari-ture.

Det er et imponerende syn, når du spotter flere hundrede sæler, der ligger og hviler sig på Vadehavets sandbanker. Langt de fleste sæler i Vadehavet er spættede sæler, men du kan også være heldig at møde den store gråsæl, der er blevet mere almindelig i de senere årtier.

Planlæg din tur

For mange er det en stor oplevelse at spotte sælerne i det fri, og det føles som den største succes, når det lykkes! Fanø og Mandø er hyppigt besøgt af dyrene, så her har du de bedste chancer. Vil du have den fulde oplevelse, anbefaler vi, at du booker en guidet tur, hvor naturvejledere tager publikum med ud til sælbankerne på en ansvarlig måde. 

Vidste du…

…at, sælerne er sky dyr og meget følsomme over for menneskelige forstyrrelser. Hold dig på god afstand og lad sælerne hvile på bankerne i fred. Med kikkert kan du stadig observere de fascinerende dyr.

Oplev sælerne helt tæt på – på land

For at opleve sælerne helt tæt på, er Sælariet på Fiskeri- og Søfartsmuseet et godt valg. Her kan du gennem ruderne se spættede sæler og gråsæler, der majestætisk glider gennem vandet. Ved en af de to daglige fodringer kan du blive klogere på sælernes liv og biologi.

Sådan er du den bedste gæst, når du oplever sæler

  • Vi nyder sælerne på afstand. Som tommelfingerregel holdes en afstand på 300 meter til en gruppe af sæler.
  • Vi bruger højest 30 minutter ved dyrene. Er der flere både tæt på, skal tiden minimeres.
  • Vi bevæger os langs gruppen af sæler og ikke direkte imod dem. Undgå høje og pludselige lyde omkring dyrene.
  • Vi støjer så lidt som muligt med køretøjer og både, og undgår hurtige ændringer i retning og hastighed.
  • Vi medbringer ikke kæledyr til sælernes hvilepladser. Særligt bør hunde undgås, da sælerne kan opleve dem som potentielle rovdyr.
  • Vi fodrer eller rører ikke sælerne, da det kan medføre aggressiv adfærd. Der er desuden risiko for, at sæler kan smitte mennesker og kæledyr med sygdomme.
  • Vi tager aldrig selfies med sælerne, men husker på, at de er rovdyr og tager fotos på afstand.

Hold god afstand til sælerne på stranden

I den spættede sæls dieperiode sker det, at en unge kommer væk fra sin mor og kravler op på stranden, hvor den kalder på moren ved at hyle meget højt og vedvarende. Ungen – en såkaldt hyler – er dog oftest ikke forladt. Den kan uden problemer være alene i flere timer, mens moren svømmer efter føde. Hvis mennesker nærmer sig ungen, kan det dog forhindre moren i at komme tilbage - og det kan være katastrofalt for ungen. Den skal nok blive genforenet med sin mor, så lad den blot hyle i fred.

Har du fundet en syg sæl?

Dog sker det, at syge sæler kravler op på land for bedre at kunne holde varmen. Dette sker særligt i sensommeren og efteråret. 

Støder du på en sæl, der virker syg, bør du give den fred og ro. Du skal kontakte:Naturstyrelsen Vadehavet på tlf. 72 54 33 31 eller Fiskeri- og Søfartsmuseet på tlf. 76 12 20 00, så de kan hjælpe.

Her er de smukke billeder fra

Billedet af sælen, der rækker tunge, de to nysgerrige sæler og den brølende sæl til sidst er taget af Tandrup Naturfilm. Lars Gejl har fanget sælen i solnedgangen og skuddet af sælerne på stranden set fra luften.

 

'); }