Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Fiskeri- og Søfartsmuseet

På Danmarks museum for havet kan alle landkrabber komme helt tæt på livet omkring, på og under havets overflade. Allerede ved indgangen tager det store hvalskelet imod gæsterne og så er turen ellers godt i gang.

Fiskeri- og Søfartsmuseet giver de besøgende mulighed for at opleve sæler, blæksprutter, rokker, torsk, skrubber, hajer, sild og vadehavets fugle helt tæt på i museets mange akvarier, sælarium og i Vadehavspavillionen.

Kom med under havoverfladen

I det store saltvandsakvarie kan gæsterne gå på opdagelse i de danske havområder og i det dyreliv som gemmer sig under havets overflade i Danmark. 

I akvariehallen kan du se, røre og fornemme livet under havoverfladen. Du kan opleve den store sildestime i det cylinderformede stimeakvarium eller stå foran det kæmpe store akvarie med 100.000 liter vand og få fornemmelsen af, at du står på havets bund og oplever, hvordan torsk, hajer og rokker svømmer rundt sammen med andre fisk fra det dybe hav. 

Mød Vadehavets største rovdyr

Hver dag klokken 11.00 og 14.30 trænes og fodres sælerne i det store sælarium. Her får gæsterne mulighed for at få både gode historier, informationer og viden om de to spættede sæler.

Læs meget mere om sælerne

Tag med på Nordsøen

Normalt er det kun de folk, der arbejder på Nordsøen, der har mulighed for at komme ud på boreplatformene og i havvindmølleparkerne. Men på Fiskeri- og Søfartsmuseets får du en helt unik mulighed for at komme ud på en platform på havet, under platformene på havbunden, ned i undergrunden og op i luften, hvor Nordsøen åbner sig i helikopterperspektiv. 

Sidste chance for at opleve denne udstilling er 30. oktober 2022. Særudstillingen Havets mysterier åbner primo 2023.

Mød fiskerne fra Danmarks vildeste fiskereventyr

Det var Esbjerg Havn og fiskeriet, der for alvor fik Esbjerg by til at vokse. Selvom fiskekutterne er forsvundet ud af Esbjerg havn og erstattet af nye offshore eventyr, så er fiskeriet stadig et af Esbjergs helt store væksteventyr.

Med udstillingen ”Danmarks vildeste fiskereventyr” er det muligt at komme helt tæt på de gamle fiskeskippere, der udgjorde rygraden af en nu svunden tid i Esbjerg. 

En af byens bedste legepladser

I finder også en af Esbjergs allerstørste udendørs legepladser. Her er der lagt op til mange timers leg for både små og store legebørn. De voksne kan nyde en god kop kaffe eller den medbragte mad ved de overdækkede borde og bænke, rundt om legepladsen.

Fornem stemningen på de gamle kystfiskerlejer og træskibsværfter

Udenfor museet træder du ud i en helt lille oase, hvor alle dine sanser skal i brug. Imens du bevæger dig rundt på Friland møder du først fiskekutterne på stranden, herefter bevæger du dig videre mod klitten, hvor du kan besøge en gammel esehytte, som fortæller og viser 1800-tallet sæsonbetonede fiskeri langs Vestkysten. 
Vejen snor sig videre til havnen, som er en genopførsel og rekonstruktion af Esbjerg Havn i perioden 1910-1970. Her kan du høre den sagte brummen fra en gammel fiskekuttermotor, du kan være med til at binde reb med rebslageren, møde vodbinderen, skibstømreren og se smeden i de arbejdende værksteder.

Vidste du…

... at Fiskeri- og Søfartsmuseet ejer den sidste sejlende trækutter i Esbjerg, E.1 ”Claus Sørensen”.

Adresse

Fiskeri- og Søfartsmuseet

Tarphagevej 2, 6710 Esbjerg V

 

De smukke billeder

Alle billederne på denne side er fra Fiskeri- og Søfartsmuseet.