Havet er en vigtig del af Esbjergs DNA, og med Maritimt Center på Esbjerg Strand har byens maritime foreninger fået et moderne samlingssted. Du er meget velkommen til at besøge Maritimt Center, hvor du kan få et kig ind i hos både roklub, dykkerklubber, sejlsportsforening, havneskole, triatleter og flere foreninger. Måske får du endda selv lyst til at kaste dig ud i aktiviteterne i og på vandet.
Maritimt Center
På Esbjerg Strand finder du et af Esbjergs arkitektoniske vartegn, Maritimt Center, der samler byens mange maritime sportsgrene under samme tag.
Besøg Maritimt Center
Selvom Maritimt Center er de maritime foreningers hus, så er byens borgere, gæster og turister meget velkomne til at komme og besøge huset, når det er åbent. I stueplan møder du foreningerne i øjenhøjde. Det er her, de opbevarer deres både og udstyr og har et stort fælles værksted og sliberum. Følger du en af de to imponerende trapper op på første sal, så finder du husets hjerte. Et stort træ-promenadedæk, som er åbent i dagtimerne. Her er du velkommen til at opholde dig, og hvis du er heldig, er nogle af klublokalerne langs husets kant åbent, så du kan hilse på nogle af foreningernes entusiastiske ildsjæle og høre mere om deres vandsport.
I hver ende på første sal er der en overdækket terrasse med møbler, som alle er velkomne til at bruge. Her kan du nyde den smukke udsigt over Vadehavet.
De maritime foreninger
Maritimt Center er de maritime foreningers samlingssted. På første etage har foreningerne hver sit klublokale. Der er fælles omklædningsrum og et stort fællesrum med køkkenfaciliteter, som kan bruges af husets foreninger.
Følgende foreninger hører hjemme i Maritimt Center:
- Esbjerg Roklub
- Esbjerg Søsport
- Dykkerklubben Nemo
- Sportsdykkerklubben Ægir
- Safe Divers Esbjerg
- ETOM (Esbjerg Tri & Multisport)
- Multiatleterne
- Havneskolen
Vidste du…
…at, der er to mødelokaler i Maritimt Center, som alle foreninger i Esbjerg Kommune kan booke? Mødelokalerne bookes her.
Gæstesejlere er velkomne
Mens Maritimt Center er lukket ned for almindelige gæster i løbet af natten, så er det hele døgnet rundt muligt for gæstesejlere at komme ind i huset for at få varmen, bruge tekøkkenet, få et bad og vaske tøj. Der findes også et rum, hvor alle sejlere kan komme af med deres affald - også det fra bådens potti porta (toilet) - på autoriseret vis døgnet rundt.
Havneskolen
I Maritimt Center har Esbjerg Kommunes havneskole fået splinternye, moderne lokaler, hvorfra skoleklasser kan få unikke oplevelser i sejlperioden fra den 1. maj til efterårsferien.
I Maritimt Center har Havneskolen et undervisningslokale og et vådrumslaboratorie, som kan lånes ved henvendelse til Myrthue, der driver Havneskolen.
Bygget til at modstå naturens kræfter
Maritimt Center vil med sine ca. 2800 m2 og den store ovale form uden hjørner, for- eller bagside til enhver tid fremstå som et ikonisk, solidt og funklende fyrtårn – uanset vejr og vind. Den ovale form beklædt med trælister med klink skal lede tankerne hen på den nedre del af en robåd som en hyldest til Esbjergs tætte bånd til havet.
Centret er bygget i to etager, hvoraf den nederste etage kan tåle at blive oversvømmet. Det maritime center er tegnet af danske Werk Arkitekter i samarbejde med det internationalt anerkendte arkitektfirma Snøhetta og det rådgivende ingeniørfirma Oluf Jørgensen.
Vandleg – Projekt Aqtiv
Esbjerg Strand, hvor Maritimt Center ligger, er et projekt under opbygning. Et af de elementer, som mange esbjergensere venter på, er projekt Aqtiv.
Første del af byens nye vandeksperimentarium i lagunen rundt om den kunstige havneø er i gang med at blive opbygget. Her kommer faciliteter til omklædning, sauna, klargøring- og vaskeplads, grejdepot og skabe til opbevaring.
Herudover er der ved at blive etableret en flydebro. En kombineret vandpolo- og SUP-polobane, en 400 meter open-water-bane, to trekantsbaner til svømmerne i lagunen bag om øen og en kajak-polobane ved Maritimt Center.
Der arbejdes fortsat på at skaffe fondsmidler til de sidste etaper af projektet.
Fakta om Maritimt Center
- Maritimt Center er på ca. 2800 m2.
- Byggeriet har kostet ca. 63 mio. kr.
- Lokale og Anlægsfonden har givet 530.000 kr. til arkitektkonkurrencen samt ydet støtte med 5,2 mio. kr. til projektet.
- Claus Sørensen Fonden og Alice og Tage Sørensens Fond har støttet byggeriet med i alt 11 mio. kr.
Adresse
Esbjerg Strand 10
6710 Esbjerg V