Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Ribe Å

Når du begiver dig ud på Ribe Å, kan du blive et med både naturen og Danmarkshistorien. Her kan du sejle op ad åen – eller nedad igen – og opleve den idylliske natur omkring Danmarks ældste by.

Disen omslutter området i den spæde morgensol, mens kanoen skærer sig gennem vandoverfladen. Fuglefløjt blander sig med den rislende rørskov og engens dyr kryber puslende frem.

Forestil dig de handlende, der sejlede på åens vande i fordums tid. Eller se om du kan få øje på den sjældne gule frøstjerne i den vuggende rørskov langs bredden. Hvis du har falkeblik, kan du måske spotte en hedehøg på jagt efter markens mus.

Velkommen til Ribe Å - Et perfekt sted for friluftsmennesket.

Frodige enge, sjældne storke og sort sol

Ribe Å opstår i mødet mellem Gels Å og Fladså. Åen skærer sig igennem Danmarks ældste by, Ribe. Åen egner sig fremragende til fritidssejlads. Med det smukke kanalagtige forløb omgivet af forskellige engarter er Ribe Å en skøn naturoplevelse for alle. Det er et vigtigt spisekammer for egnens fugle, og man kan endda være heldig at se en stork. Skulle storkene ikke være til at finde, er vandløbene også levested for mange andre fugle, dyr og planter. På vandet ser man blandt andet ofte gråand, troldand og blishøne, og langs bredden kan fiskehejren stå på lur efter fisk eller frøer, mens man kan være heldig at se en hedehøg svæve over engene på jagt efter det næste bytte. Fra bredderne nikker rørgræs og måske en sjælden gul frøstjerne i den blide brise til åens hvidblomstrede vandranunkel.

I foråret og efteråret samles enorme stæreflokke i området, hvilket giver mulighed for at opleve det smukke fænomen sort sol, hvor de flyvende flokke næsten dækker for solens stråler.

Vadehavscenteret arrangerer guidede ture, hvor du kan se sort sol.

Vidste du...

...at der i perioder kan være så lavvandet i Ribe Å, at den visse steder ikke er dybere end 50-70 centimeter? Generelt kan du dog sejle, så længe sejltøjet ikke stikker dybere end 1 meter.

Ribe Å i Øst og Vest

Ribe Å er opdelt i to afsnit: Ribe Østerå og Ribe Vesterå, delt af Ribe by. Opdelingen kommer fra en dæmning fra året 1250, der blev bygget for at hæve vandstanden i Østeråen. Her byggede man også tre møller til at udnytte vandkraften – ja, allerede den gang tænkte man lidt i grøn energi.

Østeråen og Vesteråen byder på forskellige muligheder og oplevelser. Vesteråen er guf for lystfiskeren. Man kan fiske på en strækning fra Ribe by til Kammerslusen, og de hundrede år gamle sluser er også et besøg værd. Laksebestanden er god – faktisk en af landets største.

I Østeråen lever en af de mest sjældne ferskvandsfisk i Europa: Snæblen. Dens levesteder har vi i Danmark lovet at hjælpe med at beskytte.

Er du mere til en gåtur og udsigt end til sejlads, kan du fra Dagmarbroen vest for Ribe Station følge Åstien gennem området ved Ribelund. Stien vil fører dig et udsigtstårn, hvor du kan følge fuglelivet – og måske også her opleve sort sol. Tårnet er handicapvenligt.

Danmarks ældste by Ribe opstod som en handelsplads omkring år 700. Ribe Å var en vigtig kilde til, at byen i Middelalderen var Danmarks vigtigste udskibningshavn mod vest, da åen var en direkte rute mellem Vadehavet og byen.

Det naturligt snoede vandløb var dog ikke det nemmeste at sejle på. Derfor rettede man i 1855 og 1918 tre af de vestlige slynger ud. Det forhindrede dog ikke Esbjerg i at overhale Ribe som områdets vigtigste havneby.

Udretningen endte med at gøre mere skade end gavn, da det sænkede vandstanden. I dag er det svært at sejle selv med mindre motorbåde i sommermånederne – til gengæld er åen perfekt til din næste kanotur.

God fornøjelse.

Hvornår må du sejle på Ribe Å?

Det er tilladt at sejle på Ribe Å hele året rundt – så det er bare med at komme afsted og nyde roen, du kun finder på vandet.

På Gelså må du dog i perioden fra 1. april – 15. november kun sejle i tidsrummet fra kl. 8.00 – 18.00.

Læs mere om de forskellige sejladser og vandløb (inklusiv forslag til sejlruter) i Esbjerg Kommune

Adresse

Vognsbølparken er området mellem Stormgade, Spangsbjerg Kirkevej og Gammel Vardevej.