Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Kongeåstien, Kongeådalen og Kongeåen

Tramp ud i naturen og gå en tur langs Kongeåen og rør ved en dramatisk del af Danmarks historie. Her gik Danmarks grænse i 1864-1920, og du kan se, høre, lugte og mærke historien i det smukke landskab langs Kongeåen.

Følg den afmærkede trampesti, lyt til fuglene, se det rige planteliv, dvæl ved landskabet og nyd roen i den fredede ådal. Se naturen skifte når åen løber genne marsken ud i Nationalpark Vadehavet ved Kongeåslusen. 

Giv dig tid til at høre eller læse de utrolige historier om skæbner og livet på begge sider af Kongeåen gennem mange generationer.

Kongeåstien

Kongeåstien er en primitiv trampesti på i alt 67 km. På din tur langs Kongeåen og gennem Kongeådalen kommer du uhørt tæt på en dramatisk del af Danmarks historie. For Kongeåen har været grænseegn i flere forskellige perioder, senest fra 1864 til 1920, hvor den skilte Kongeriget Danmark fra Kejserriget Preussen. 

Stien går langs åen, i enge og på markveje og enkelte steder på asfaltvej. Stien går de fleste steder på privat jord, og vi har lovet lodsejerne, at der ikke medbringes hverken cykler eller hunde på markerne på grund af græssende dyr og vildt. Som gæst vil vi gerne bede dig om at respektere dette ved at kun færdes til fods og følge den afmærkede rute.

67 km lyder måske som en ordentlig mundfuld, men bare rolig stien er delt op i mindre strækninger, så du ikke behøver tage hele turen på en gang. 

Vidste du…

Vidste du…

…at, der er udgivet en folder om Kongeåstien? Folderen kan du finde og tage med fra de folderkasser, der er ved alle de digitale infostandere langs stien.

Overnat langs Kongeåen

Kongeåstien er en lang sti, derfor kan det være en fordel at bide den op i mindre bidder. Derfor er det også oplagt at tænke overnatning ind i din tur. Langs Kongeåstien findes 5 shelterpladser du frit kan benytte. Der er to shelters på hver plads. Der er plads til 4-5 personer i hvert shelter. I forbindelse med pladserne findes bålplads, bord og bænkesæt og vand. 

Sejl med kano på Kongeåen

Har du lyst til at tage turen langs den gamle grænse i kano, så har du også rig mulighed for det på Kongeåen. Der er ingen tvivl om, at der venter dig en helt speciel oplevelse, når du glider lydløst gennem vandet og oplever naturen fra et helt nyt perspektiv. Du kan sejle i kano på Kongeåen fra Andst Bro i Vejen Kommune til Kongeåslusen ved Vadehavet i Esbjerg Kommune. Det er en tur på omkring 50 km. Du kan planlægge din tur, så du sover på de forskellige shelterpladser undervejs.

Vigtig viden om Kongeåstien

Kongeåstien udgøres primært af trampestier, så det solide fodtøj skal tages på. På visse tider af året kan der være fugtigt på strækningen. Flere steder på turen krydses åen via otte nybyggede broer og overgange. Strækningen er tydeligt afmærket med Kongeåstiens standere, og ruten er afmærket fra vest mod øst, men kan sagtens gås modsat.

Ruten er ikke barnevogns- og kørestolsvenlig. På en række udvalgte punkter langs med stien er der mulighed for digitalt at få mere at vide om både historien og naturen. Disse steder er der desuden hotspots.

 

Kongeåen og Kongeådalen

Kongeåen er 65 km lang og dermed Danmarks 9. længste å. Ribe Å slår den lige med to kilometer og indtager 8. pladsen. Kongeåen er den å, der historisk har haft størst betydning for Danmark, da Danmark mistede Sønderjylland i slaget ved Dybbøl i 1864, og Kongeåen blev Danmarks grænse mod syd i perioden fra 1864 til 1920. Kongeåen løber tværs gennem Jylland. Den har sit udspring syd for Vamdrup i Kolding Kommune og udløb i Vadehavet ved Kongeåslusen i Esbjerg Kommune.
Kongeåen løber, hvor der under istiden var store smeltevandsfloder. Den bugter sig gennem landskabet på sin vej vest over. Nogle steder kan den snøre sit eget løb af og skabe hestesko formede søer og andre steder har mennesket rettet den ud for at skaffe agerjord. Det giver Kongeådalen et utroligt smukt og varieret landskab.

Slå et smut forbi den nye Grænsesti

Grænsestien er en 48 km lang vandresti, som følger grænsen mellem Tyskland og Danmark fra 1864 til 1920. Grænsestien blev etableret i 2020 i anledning af 100-års jubilæet for Genforeningen. Stien går fra Vadehavet og Vester Vedsted, syd om Ribe og videre nordpå til Villebøl, hvor den kobler sig på Kongeåstien. Undervejs fortælles historien om den tid, familier var adskilt af grænsen, hvor gendarmer og toldere holdt øje med grænseoverløbere og smuglere, og hvor dansksindede sønderjyder måtte deltage på tysk side som soldater i 1. Verdenskrig.

Adresse

Kongeåslusen, Jedsted Engevej 32, 6771 Gredstedbro.

Det er muligt at parkere og komme ned til Kongeåen mange steder på strækningen.