I dag møder du en voldgrav, en slotsruin og en fantastisk statue af Dronning Dagmar på Slotsbanken i Ribe, som stedet kaldes i daglig tale. Det er et fantastisk udflugtsmål i hjertet af Ribe, der giver jer et strejf af historiens vingesus, når de gamle slotsruiner undersøges og voldgraven passeres.
Riberhus Slotsbanke
Er du vild med et godt eventyr, så kan du opleve et vaskeægte et af slagsen på Slotsbanken i Ribe, hvor der i Middelalderen stod et ægte kongeslot med både en Dronning og flere konger.
Kongeborgen
I middelalderen havde man ikke telefoner. Derfor måtte kongen rejse rundt i sit rige og tale med mennesker ansigt til ansigt for at kunne regere landet. Så han måtte have en borg at bo på i alle sine byer, og i Ribe blev Riberhus Slot rejst i begyndelsen af 1100-tallet formentlig af Kong Niels der var konge fra 1104-1134.
Gennem de følgende århundreder var slottet et yndet tilholdssted for de danske konger.
I 1400-tallet gik slottet i forfald, men var fortsat centrum for mange historiske begivenheder. Med svenskekrigene i midten af 1600-tallet var dets rolle udspillet, og det blev revet ned.
Vidste du...
...at, de rester, der var tilbage af slottet, blev hentet af borgerne i Ribe, som brugte dem som byggematerialer. Derfor findes Riberhus Slot på en måde stadig i Ribe.
Dronning Dagmar og Valdemar Sejr
Riberhus Slots mest kendte beboer var Dronning Dagmar (ca. 1186-1212), der var gift med Kong Valdemar Sejr (1131-1182). Valdemar Sejr hentede sin Dagmar i Bøhmen, og danskerne holdt meget af Dagmar. Ikke kun på grund af hendes skønhed, men også fordi hun var både mild og god.
Da Dagmar lå for døden, var kongen ude på en af sine mange rejser. Da han fik bud om, at Dagmar var alvorligt syg, red han på sin hest til Ribe, men lige da han red ind i borggården, døde Dagmar. Han nåede det akkurat ikke. Dronning Dagmar nåede kun at være Dronning i Danmark i 7 år. Hun døde på slottet i Ribe den 24. maj 1212.
Dysten mod svenskerne
Under Svenskekrigene, omkring år 1650, forsøgte svenskerne at indtage Ribe. Det lykkedes ikke for dem, men de formåede dog at erobre Riberhus. Ribes borgere fik da den idé, at de kunne hejse kanoner op i Domkirkens borgertårn og derfra beskyde svenskerne på Riberhus slot. Svenskerne skød dog igen med kanonkugler efter borgertårnet.
Da man i nyere tid skulle renovere kloakker i Præstegade, blev der fundet kanonkugler, man mener kan stamme fra dysten mod svenskerne. Også i Borgertårnets mur fandt man to kugler af samme slags.
Dronning Dagmars vise
Dronning Dagmar hyldes stadig hver dag i Ribe
Dronning Dagmar var så populær blandt danskerne, at der efter hendes død er blevet digtet en folkevise om hende, Dronning Dagmar udi Ribe lå. Præcis hvornår sangen er lavet vides ikke, men formentlig i løbet af senmiddelalderen.
Melodien til denne sang kan du høre, hver dag i Ribe klokken 12 og klokken 15, hvor den spilles fra klokkespillet fra Ribe Domkirke.
Adresse:
Riberhus Slotsbanke
Erik Menveds Vej
6760 Ribe
De smukke billeder er taget af Destination Sydvestjylland.