Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Ribe Domkirke - Danmarks ældste domkirke

Oplev Ribe Domkirke - en af Danmarks helt store kirkeattraktioner. Den holder både titlen som Danmarks ældste domkirke - men også som den eneste femskibede kirke i Danmark. Nyd den smukke kirke helt gratis - eller betal en smule og få den smukkeste udsigt fra Borgertårnet med.

Midt på torvet i Ribe ligger det imponerende bygningsværk og strækker sine tårne højt imod himlen. Den har set det hele fra sin centrale plads. Den har set Ribe vokse omkring sig og været centrum for adskillelige livsbegivenheder gennem sine mange år. Smilende brude og tårevædede begravelser af konger og lægmand. Storm og solskinsdage – den smukke bygning har været vidne til det hele.

Velkommen til Ribe Domkirke – Danmarks ældste domkirke.

248 trin op til Ribes bedste udsigt

Domkirke, borgertårn og museum

Du finder Domkirken på Torvet i Ribe.

Det er gratis at besøge Ribe Domkirke, men vi kan anbefale at betale for at gå de 248 trin op i Borgertårnet, hvor der fra 50 meters højde er en billedskøn udsigt over Ribe. Husk endelig kameraet eller mobilen og få taget et herligt billede fra toppen af Ribe.

Prisen inkluderer også adgang til det fine museum. 

Der bliver foruden gudstjenester, der ofte foregår kl. 10 på søndage, holdt mange events i domkirken, som kan findes på Ribe Domkirkes hjemmeside.

Danmarks ældste domkirke - Vor Frue Kirke

Ribe Domkirke, som egentlig hedder Vor Frue Kirke, kan skimtes på lang afstand, når man nærmer sig Ribe og tårnene er ofte et pejlemærke, når man bevæger sig rundt i byen. Sådan har det været siden den stod færdig for første gang tilbage i midten af 1200tallet. Siden har det imponerende bygningsværk hilst mange rejsende, beboere og turister velkommen.

Domkirken bærer præg af sit lange liv, og de mange arkitektoniske og kunstneriske perioder, der har passeret, siden byggeriet af kirken begyndte omkring 1150. Ja, man skiftede sågar byggestil undervejs i de cirka 100 år, det tog at bygge den. Da man påbegyndte byggeriet var planen at bygge kirken i romansk stil, men undervejs skiftede man til gotisk. Det betød blandt andet at buerne nederst i kirken blev romanske, mens loftets hvælvinger og buer er i gotisk stil. 

Der er siden kirken første gang stod færdig sket mange til- og ombygninger gennem tiden. Det har betydet, at Ribe Domkirke i dag ikke blot er Danmarks ældste domkirke, men også den eneste femskibede kirke i landet.

Husk at se

Malerier, statuer og andre historiske skatte

Kathoveddøren

Den tidligere  hovedindgang til kirken er kendt for sit bronzebeslag, der er et af Danmarks ældste. Navnet kommer fra det store løvehoved med ring midt på døren.

Ansgar

Ansgar, der også kaldes Nordens apostel er selvfølgelig til stede i statueform uden for kirken, hvor han spejder imod den nybyggede Kannikegård, der muligvis ligger der, hvor Ansgars oprindelig kirkegård lå - den første kristne kirkegård i Danmark.

Hans Tausen 

Hans Tausens var en stor skikkelse i den danske reformation og den anden lutherske biskop i Ribe, hans statue er også at finde udenfor den store domkirke.

Hans Adolf Brorson

Nær Tausen står statuen af Hans Adolf Brorson, der var salmedigter i 1700tallet. Særligt kendt er hans salme "Den yndigste rose", som borgertårnets klokker spiller to gange om dagen. Om morgenen kl. 8 og om aftenen kl. 18.

Carl-Henning Pedersen

I koret kan du udforske mosaikker og malerier af den kendte danske kunster Carl-Henning Pedersen. Udfærdiget i 1980'erne er hans bidrag noget af den nyere kunst i kirken.

Besøg også Ribe Domkirkemuseum

Bliv klogere på domkirkens historie

Gå på opdagelse i historien bag Danmarks ældste domkirke på Ribe Domkirkemuseum. Museet ligger i selve kirken, hvilket skaber en autentisk oplevelse, hvor du lærer meget mere om bygningen, mens du er der. Når du har betalt for adgang til Borgertårnet, kan du også frit besøge museet, som du finder på din vej på vej op i tårnet.

Lidt til historikeren

De første kristne

Før Harald Blåtand gjorde danerne kristne, som det så flot står på de kendte jellingesten, var der allerede en kristen befolkning, der boede side om side med Ase-troende i Ribe. Det tyder nyere udgravninger i hvert fald på. Den katolske munk Ansgar nemlig tildelt en grund af en dansk konge omkring året 855. Munken fik her bygget Ansgar Kirke, som man mener lå omtrent, hvor domkirken ligger i dag. Derfor mener man indtil videre, at det er Ansgars kirkegård, man har fundet. Ansgars trækirke blev erstattet af en stenkirke, og omkring 1150 byggede man Ribe Domkirke over denne.

Hvis du vil høre mere om de første kristne, kan du besøge museet i Kannikegården lige i nærheden af domkirken. 

Tips og tricks

Hør kirkeklokkerne spille.

Hver dag spiller klokkespillet i Borgertårnet fire gang. Kl. 8 og 18 spilles Brorsons salme "Den yndigste rose" og kl. 12 og 15 spilles visen om Dronning Dagmar.

Festival

I begyndelsen af september kan du opleve den årlige Rued Langgaard Festival i Ribe, hvor der spilles musik af både Langgaard og relaterede komponister. Meget af festivalen foregår i selve domkirken med det store orgel.

'); }