Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Tarp Bunkermuseum

På Tarp Bunkermuseum får du et helt unikt indblik i hverdagen for de tyske soldater under 2. Verdenskrig i Esbjerg. 

Der ligger ca. 800 bunkere fra 2. Verdenskrig i og omkring Esbjerg og yderligere 300 på Fanø, dermed er området et af de tungest befæstede områder i Danmark. Bunker 75665, der udgør Tarp Bunkermuseum, er én af de allerbedst bevarede mandskabsbunkere i Danmark. Efter syv års renovering fremstår den komplet udrustet som i 1943.

Bunkeren, der var et led i tyskernes forsvar af Esbjerg Lufthavn, er i dag indrettet, som da tyskerne brugte den under 2. Verdenskrig med både et opholdsrum med originalt inventar, samt et depotrum fyldt med spændende effekter fra krigstiden.

Ægteparret købte huset pga. bunkeren i baghaven

Tarp Bunkermuseum er et privat museum, der er ejet af ægteparret Helene og Jens Andersen. Da ægteparret købte huset på Tarp Byvej 131 ved Esbjerg, lå der en stor bunker i baghaven. Den var godt nok overgroet af græs, buske og træer. Efter købet gik de straks i gang med at sætte bunkeren i stand og transformere den til det museum, vi kan besøge i dag. Helene og Jens brugte to år på at sætte den gamle bunker i stand, og da museet åbnede den 1. maj 2016 fremstod 99 procent. Her syv år senere er den nu komplet udrustet som i 1943. Sidenhen er bunkermuseet også blevet udvidet med Folkerummet, hvor der er en museumscafé og souvenir butik. Folkerummet er indrettet, som de fleste danske hjem så ud under krigstiden.

Bunker 75665 blev brugt af de tyske soldater

Tarp Bunkermuseum ligger i Bunker 75665 på Tarp Byvej 131. Bunkeren er en mandskabsbunker model R622, som var en af de mest almindelige bunkere i Danmark og i Atlantvolden under 2. Verdenskrig.

Bunker 75665 er beregnet til 20 mand. Normalt havde denne type bunker et 2 meter tykt, armeret betonloft, 2 meter tykke armerede ydermure og skillevægge på 1 meter tykkelse. Men bunker 75665 er udført med ekstra vægtykkelse på 3 meter. Bunkeren, der er støbt den 11. juni 1943, er støbt af hele 928m3 jernbeton. Organisation Todt afleverede den til værnemagten den 24. august 1943.

Bunkeren hører til Støttepunkt Esbjerg Flyveplads. Soldaterne kunne bo i bunkeren og bruge den som beskyttelsesrum i tilfælde af fjendtlige luftbombardementer og artilleribeskydning. Men bunkeren havde også andre formål. Den blev blandt andet brugt som depot og kommandostation. Der er opført 47 bunkere af denne type i Esbjergområdet, hvoraf de 12 ligger på flyvepladsens område.

Bunkeren gemmer på unikke vægmalerier

Bunkerens ene rum er prydet med flere forskellige malerier af kvinder og kærlighed. De er malet af de unge tyske soldater, der var i bunkeren i slutningen af 2. Verdenskrig. Vægmalerierne skaber en helt særlig stemning i bunkeren, du er nemlig ikke et sekund i tvivl om, at bunkeren har været brugt. Det er formentlig det daværende vagthold ved Esbjerg Flyveplads, der boede i bunkeren under krigen. Bunkerens andet rum har sandsynligvis været benyttet som depot og opbevaring af proviant, til det dengang nærliggende centralkøkken og kantine. Dette var typisk for de bunkere der var tyske støttepunkter.

Besøg museet om søndagen eller efter aftale

Fast søndagsåbning i perioden 1. marts – 31. oktober, fra 13.00 – 15.00 Ved besøg udenfor normal åbningstid, eller i vintersæsonen, ring 21406804 og aftal nærmere. Bunkeren er ikke egnet for handicappede og gangbesværede personer.

Åbningstider og entré ved besøg i bunkeren

Guidede ture: Få hele den spændende historie om den tyske flyveplads i Esbjerg

Tarp Bunkermuseum, der var en del af forsvaret af Esbjerg Lufthavn under 2. Verdenskrig, er også udgangspunkt for guidede ture til de mange forskellige bunkere og anlæg, der også var en del af den tyske flyveplads i Esbjerg under 2. Verdenskrig. De guidede ture starter med besøg i Tarp Bunkemuseum og herefter begynder rundturen. 

På den guidede tur besøger I følgende

  • 2 x Regelbau 622 (mandskabsbunker)
  • Gefechtstanden fra 1940
  • Regelbau 608 (kommandobunker)
  • Regelbau 639 (hospitalsbunker)
  • Regelbau L412 A (befalingsbunker FLAK)
  • Beskyttelsesbunker 50 mand fra 1940
  • Ringstand bauform 261
  • Splitterboxene + ammunitationsdepoterne

Selve flyvepladsen lå lige overfor Lyshøjen på Landemærket i Kjersing. Der findes stadig spor af beton i området.

Turen tager ca. 3 timer. Det er vigtigt, at du husker en lommelygte og solidt vandtæt fodtøj, da der stadig står vand i nogle af de bunkere, som I besøger undervejs på turen.

Se hvornår du kan komme med på en guidet tur

Vidste du at…

Museet hvert år har en særlig sæsonåbning, hvor bunkeren vækkes til live med besøg af bl.a. tyske, uniformerede soldater og frihedskæmpere fra Stützpunktgruppe Süd og WW2 Tommies, kampvogne fra Pansermuseet i Oksbøl og Foreningen Esbjerg i Atlantvolden.

'); }