Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Kammerslusen

Tag en tur til Kammerslusen og se, hvordan sluseportene åbner og lukker efter tidevandet. Her kan du opleve Vadehavets særlige natur på tæt hold og mærke historiens vingesus.

Tidevandets skiften

Der, hvor Ribe Å, løber ud i Vadehavet, ligger Kammerslusen. Slusen er et oplagt mål for en udflugt, hvis du gerne vil opleve tidevandets skiften. Når du står på broen over slusen, kan du se ned på de store sluseporte, der åbner og lukker efter høj- og lavvande. Løfter du hovedet, kigger du ud over det flade marsklandskab, hvor åen snor sig ind mod Ribe. Her kan du se de hyggelige fritidshuse ligger idyllisk langs åen med små broer og både. På den anden side kan nyde synet af Vadehavet, der er som naturområde er så unikt, at det er udpeget til både UNESCO verdensarv og nationalpark.

Sluse bygget efter stormfloder

Kammerslusen blev bygget i 1912 sammen med diget, der beskytter landet bagved mod oversvømmelser. Det skete efter flere stormfloder, hvor vandstanden var mere end fire meter højere end normalt i Ribe. Slusen har to sæt porte, der udligner tidevandsforskellen på cirka to meter og bringer skibene fra ét vandstandsniveau til et andet, så de kan sejle videre enten ind ad åen eller ud i Vadehavet.

Ribe som havneby

Historisk har Ribe Å været en livsnerve for Ribe, fordi den var byens vigtigste transportvej, når varer skulle fragtes til og fra byen. Store skibe lagde til ved kysten, og mindre både sejlede varer frem og tilbage. I dag er Ribes tid som havneby dog forbi, og byen nyder i stedet godt af sin status som Nordens ældste by med et sprudlende handels- og kulturliv og en helt særlig charme. Det gælder blandt andet på Skibbroen, der har bevaret sit maritime præg. Her står fx en stormflodssøjle, hvor du kan se højden på vandstanden ved tidligere tiders stormfloder.

Sluseboliger

Oprindeligt hørte to boliger til Kammerslusen. Det var slusemesterboligen og slusemedhjælperboligen. Slusepersonalet var til rådighed døgnet rundt, når skibe skulle passere slusen. I dag er det dog Ribe Sejlklub, der passer slusen og skal tilkaldes, hvis et skib skal igennem. 

Oplev naturen

Ved Kammerslusen kan du opleve Vadehavets særlige natur. Gå en tur på diget, langs åen eller inde i marsklandskabet og kig nærmere på fuglelivet, som er særligt for området. I foråret og efteråret kan du endda være heldig at opleve sort sol, som er det særlige fænomen, der opstår, når tusindvis af stære på træk samles i store flokke og danner fascinerende formationer på himlen.  

Besøg Vadehavscentret eller Ribe

Når du alligevel er ved Kammerslusen kan du overveje at besøge Vadehavscentret. Her smelter centrets prisbelønnede arkitektur sammen med den natur, som centrets udstillinger levende formidler viden og fortællinger om. Du kan blive meget klogere på mulighederne på Vadehavscentrets hjemmeside, hvor du også kan melde dig til guidede ture ud i Vadehavets natur.

Se mere på Vadehavscentrets hjemmeside

Det er selvfølgelig også oplagt at kombinere udflugten til Kammerslusen med et besøg i Ribe, der har en lang række spændende museer, kulturoplevelser og et blomstrende handelsliv. 

Læs meget mere om, hvad der sker i Ribe

Vidste du…. 

at Kammerslusen flere gange har lagt bro til store cykelløb som Post Nord Danmark Rundt og DM i landevejscykling? Slusen er kendt for at være en svær udfordring, og for rytterne kan det være afgørende for deres placering i cykelløbet, at de kommer godt over den smalle passage ved Kammerslusen.  

Adresse

Bjerrumvej 30, 6760 Ribe

'); }