Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Guldager Plantage

I Guldager Plantage kan du nyde naturen med skov og sø. Tag også et kig på Danmarks ældste naturskole eller få et glimt af tidligere tider i jernalderlandsbyen. 

Besøg naturperlen Guldager Plantage nord for Esbjerg. Her kan du gå en tur i skoven og følge årstidernes gang. Måske er du interesseret i at kigge nærmere på plantagens plante- og dyreliv, og måske vil du bare gerne nyde naturen og tage på tur ud i skoven, hvor der også ligger en sø. Det er der gode muligheder for i Guldager Plantage, hvor du kan følge stierne rundt i området.

Danmarks ældste naturskole

I Guldager Plantage ligger Guldager Naturskole, som er Danmarks ældste af sin slags. Naturskolen har til huse i den gamle skovløberbolig, og her kommer børn fra dagtilbud og skoler for at blive klogere på naturen. Skoleklasserne kan overnatte i naturskolens shelters og opleve naturen på tætteste hold både i dagslys og i nattens mørke.

Livet i jernalderen

Ved siden af Guldager naturskole ligger Guldager Jernalderlandsby. Den blev opført i 1971 af en flok lærere, der var blevet inspireret af forsøgscentret i Lejre. Siden er flere huse kommet til, og præcis som i jernalderen er borebiller og råd en evig udfordring for de lerklinede huse. Derfor repareres og bygges der næsten altid.

Også Jernalderlandsbyen er flittigt besøgt af skoleklasser, der for en stund oplever livet i jernalderen. Her tager børnene del i jernalderlivets mange praktiske gøremål som at fodre og trække dyr på græs, fælde træer i skoven, hugge brænde og arbejde med uld. Til middag står den fx på hjemmelavet brændenældesuppe.
   
Jernalderlandsbyen er kun åben for skoleklasser, men du er selvfølgelig også velkommen til at se nærmere på de autentiske faciliteter, når du besøger Guldager Plantage.

Parkering og toilet

Hvis du vil på tur i Guldager Plantage, er det oplagt at starte ved Guldager Naturskole. Her kan du parkere, og der er også offentlige toiletter. 

Naturskolen har høns, geder og får, og dem må du gerne besøge, men overlad fodringen af dem til naturvejlederne.