Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Galgebakken og Hovedengen

Når du besøger Ribe, er det spændende at lægge vejen forbi Galgebakken og Hovedengen. Begge steder bygger på makabre historier fra fortiden, og i dag kan du også opleve naturens luner og store begivenheder her.

Uhyggelig historie

Langs med hovedvejen igennem Ribe ligger Ribe Plantage, og inde blandt træerne gemmer sig et uhyggeligt minde fra byens historie. Det var nemlig her Ribes henrettelser engang fandt sted. I 1500-1600-tallet stod der en stor galge, som de dømte blev hængt fra til skræk og advarsel for byens borgere. De dømte blev straffet efter byretten, Riber Ret, og selv større tyverier blev straffet med døden.

At blive hængt var dog ikke den eneste måde at blive straffet med døden på, og det var også ved Galgebakken, at kvinder, der var blevet dømt som hekse, blev brændt på bålet. Den mest kendte er nok Maren Splid, der i 1641 blev brændt efter beskyldninger om trolddom. 

I 1744 skete den sidste henrettelse i Ribe Galge, og i dag er det kun de lave bakker, der vidner om stedets dystre historie.

Plantage blev anlagt

Selve Ribe Plantage er først kommet til efter den makabre tid med henrettelser på Galgebakken. Egnen var stort set skovløs, og fordi der manglede træ og brænde til byen, tog stiftamtmand Moltke initiativ til at anlægge plantagen i 1802. Han fik plantet 4000 fyrretræer, og året efter kom yderligere 2000 til. Det viste sig dog, at vestenvinden ikke var god for fyrretræerne, og efter at Moltke var flyttet fra byen, stod plantagen hen for sig selv. Senere blev den dog genoplivet og gjort pæn igen, og stedet blev et populært udflugtsmål. På hjørnet af Farupvej og Plantagevej står en mindesten for stiftamtmanden, der anlagde plantagen.

Hovedengen

Kører du ad hovedvejen længere ind mod Ribe, møder du Hovedengen. Den er den inderste del af marsken og ligger nord for den gamle bydel i Ribe. Hvis det regner meget, og der også er en stærk vestenvind, samler der sig store mængder vand på området. Det sker, fordi Kammerslusen er lukket for at holde Vadehavet ude, men så kan vandet fra Ribe Å heller ikke løbe ud i havet, og så bliver hele Hovedengen oversvømmet. Faktisk kan man af og til opleve surfere, der suser afsted på bølgerne.

På Skibbroen ved Hovedengen kan du på stormflodssøjlen se, hvor højt vandet har stået ved stormfloderne. Den hidtil højeste kendte vandstand blev målt i 1634, hvor der stod 3,5 meter vand på Hovedengen. Siden havdiget blev bygget, har vandet fra Vadehavet ikke været helt inde ved byen.   

Hovedengen er fredet og en del af Nationalpark Vadehavet.

Oplevelser på Hovedengen

Hovedengen lægger græs til flere af Ribes store begivenheder. Det er her, folk hvert år i maj strømmer til for at være med i Tulipanfesten, der er en af Danmarks største byfester med bl.a. koncerter, tivoli og kræmmermarked.

Det er også et stort tilløbsstykke, når der på Hovedengen hvert år er dyrskue den sidste fredag i juli.

Sommeren igennem kan du opleve flotte, klassiske veteranbiler på Hovedengen, når bilentusiaster hver tirsdag aften i sommermånederne mødes her.

Vidste du…

at der til selve navnet på Hovedengen også hører en makaber historie. Det var nemlig her hovederne fra halshuggede sørøvere, som i 1500-tallet hærgede i Nordsøen, blev sat til skue på stager for at advare andre mod at begå pirateri. I folkemunde blev stedet derfor kaldt Hovedengen.

Adresse

Galgebakken, Jernkærvej, 6760 Ribe

 

'); }