Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Munkesø ved Skallebæk

Søens historie går tilbage til 1400-tallet, da søen var vandreservoir for møllen, som i dag hedder Skallebæk Mølle. Møllen hørte dengang til et nærliggende kloster, som ikke findes mere.

Munkesøen har været helt forsvundet, men blev genskabt i 1930’erne, og nu er søen fredet.

Søen og dens omgivelser har et rigt plante- og fugleliv. Den forholdsvis lavvandede sø udgør sammen med de nærmeste omgivelser et sandt fuglemekka i både yngle- og træktiderne.

I de lune forårsaftener høres ofte nattergal, kærsanger og græshoppesanger i krattet omkring søen. Og du kan se både knopsvaner, gråænder, fiskehejrer og hættemåger i området. Langs søen kan du se flere smukke vandplanter som fx Frøbid, Gul Åkande og Nøkkerose.

Tips og tricks

Fra P-pladsen kan du bevæge dig ud på to ture i området. Den gule natursti på ca. 4,5 km fører dig langs Nørbækken, som løber i en smal kløft gennem et gammelt egekrat. I Nørbæk Plantage kan du være heldig at se kronvildt. Fra stien er der også udsigt over den lyngdominerede Varming Hede. Lyngen blomstrer i juli, august og september.

Den røde tur på ca. 3 km fører langs den øvre del af Nørbæk over Ribe Golfklubs arealer. På stiens nordligste del er der en flot udsigt over Munkesø.

I nærheden

Find vej

Adresse og transport

Adresse: Tag Snepsgårdevej til p-pladsen.