Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Munkesø ved Skallebæk

Besøg den smukke sø, hvis historie går helt tilbage til 1400-tallet. Dengang var søen vandreservoir for møllen, som i dag hedder Skallebæk Mølle. Møllen hørte dengang til et nærliggende kloster, som ikke findes mere.

Munkesøen har været helt forsvundet, men blev genskabt i 1930’erne, og nu er søen fredet.

Nyd området langs to forskellige gåruter

Fra P-pladsen kan du bevæge dig ud på to ture i området

Gul rute

Den gule natursti på ca. 4,5 km fører dig langs Nørbækken, som løber i en smal kløft gennem et gammelt egekrat. I Nørbæk Plantage kan du være heldig at se kronvildt. Fra stien er der også udsigt over Varming Hede, der er domineret af lyng. Lyngen blomstrer i juli, august og september.

Rød rute

Den røde tur på ca. 3 km fører langs den øvre del af Nørbæk over Ribe Golfklubs arealer. På stiens nordligste del er der en flot udsigt over Munkesø.

Et sandt fuglemekka

Søen og dens omgivelser har et rigt plante- og fugleliv. Den forholdsvis lavvandede sø udgør sammen med de nærmeste omgivelser et sandt fuglemekka i både yngle- og træktiderne.

I de lune forårsaftener høres ofte nattergal, kærsanger og græshoppesanger i krattet omkring søen. Og du kan se både knopsvaner, gråænder, fiskehejrer og hættemåger i området. Langs søen kan du se flere smukke vandplanter som fx Frøbid, Gul Åkande og Nøkkerose.