Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Mennesket ved Havet

Mennesket ved Havet som i folkemunde også kaldes for de fire hvide mænd, er en 9 meter høj og imponerende skulptur af fire gudelignende skikkelser, der skuer ud over havet. De har været et vartegn for byen i mere end 20 år og er et must-see, når du er i Esbjerg.

Er du vild med kunst, må du se den eftertragtede skulptur, der er lavet i hvid beton og er placeret på en vold ved Sædding Strand. Skulpturen symboliserer mødet mellem mennesket og naturen og er et overvældende syn.

Tankerne bag værket Mennesket ved havet

Mennesket ved Havet er blandt andet inspireret af kykladisk kunst og Påskeøens monolitter.

Kykladisk kunst kendetegnes af klarhed i farven, præcise konturer og enkle former. Påskeøen er en lille ø i det østlige Stillehav, som tilhører Chile. På øen er der mange udhuggede kæmpestatue, som man mener måske har været opstillet til ære for afdøde forfædre.

I hans værk Mennesket ved Havet skildrer Svend Wiig Hansen det rene og ufordærvede menneskes møde med naturen. Hansen fandt antallet fire mere harmonisk end tre eller fem, derfor blev det til netop fire mænd.

 

Mennesket ved Havet er et must-see

Uanset om man bor i Esbjerg eller besøger byen for en dag, er Mennesket ved Havet et besøg værd. Man kan nyde en god cykeltur langs vandet og opleve havet og skulpturens møde og slå sig ned et sted med en madpakke, hvis vejret er til det. I klart vejr kan man se kunstværket på 10 km afstand.

Der er to små parkeringspladser på hver side af Mennesket ved Havet. Her er der også mulighed for picnic. Man kan også bade lige ved værket.

Et visit til kunstværket kan også nemt kombineres med et besøg på Fiskeri- og Søfartsmuseet, som er placeret lige overfor skulpturen. 

Vidste du…

at de fire skulpturer ikke har lige mænge tæer? Manden længst mod højre har 6 tæer på den ene fod, og den tredje mand fra venstre har kun 4 tæer på den ene fod.

Kunstneren bag Mennesket ved Havet

Svend Wiig Hansen er manden bag Mennesket ved Havet. Han levede fra 1922 -1997. Han var en dygtig billedhugger, maler og grafiker, som var uddannet ved det Kongelige Danske Kunstakademi. Kunstneren stod da også selv i spidsen for skulpturens støbearbejde, som foregik direkte på stranden.

Menneskekroppen er altid i centrum i alle Svend Wiig Hansens værker.

Hansen havde tilbage i 1954 en skitse, der hed ”Mennesker på en strandbred”, som gav inspiration til værket ”Mennesket ved Havet”, som vi kender i dag. Oprindelig var Hansens tanke at placere skulpturen ved Grenen, nord for Skagen – det endte dog med at blive Esbjerg af en helt særlig grund.

 

Svend Wiig Hansens forbindelse til Esbjerg

Esbjerg Kunstforening købte i sin tid som den første kunstinstitution et værk af Svend Wiig Hansen. Den tidlige interesse blev belønnet ved at skabe Mennesket ved Havet til fejringen af Esbjergs 100-års jubilæum i 1994 som selvstændig kommune.

Skulpturen blev opstillet ved Sædding Strand og afsløret for offentligheden den 28. oktober 1995. Kunstværket har kostet cirka 4 millioner og blev betalt af Esbjerg Kommune, Statens Kunstfond og private sponsorer. 

Sted

Sædding Strandvej 1, 6710 Esbjerg V.

'); }