Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Grænsestien

Grænsestien er en 48 km lang vandresti, som følger grænsen mellem Tyskland og Danmark fra 1864 til 1920. Stien går fra Vadehavet og Vester Vedsted, syd om Ribe og videre nordpå til Villebøl.

Uanset om du er til kortere rundture eller en længere vandretur, så kan du få lidt af det hele ved at følge Grænsestien.

Der er også gode overnatningsmuligheder undervejs på fine shelterpladser, mens du får den dramatiske historie helt ind under huden.

En vandretur i tre etaper

Grænsestien er en 48 km lang vandresti, der kan deles op i tre etaper: Fra Vester Vedsted til Høm, fra Høm til Obbekær og fra Obbekær til Kongeåen. Flere steder kan man tage en rundtur, og der er shelters med mulighed for overnatning.

Se de tre etaper her.

Prøv en af de spændende rundture

Vil du gerne gå en tur, som bringer dig tilbage til dit udgangspunkt, så skal du vælge en af de fem rundture, som Grænsestien også byder på.

Se kort og læs mere om Grænsestiens rundture

Følger den gamle grænse

I 1864 mistede Danmark en tredjedel af sit areal, fordi landet tabte 2. Slesvigske Krig til Preussen. Dermed blev Sønderjylland tysk, og den nye grænse blev lagt syd om Kolding, langs Kongeåen og syd om Ribe. Grænsestien fortæller om tiden fra 1864 til Genforeningen i 1920, hvor den nordlige del af Sønderjylland og Slesvig efter Tysklands nederlag i 1. Verdenskrig igen kom tilbage til Danmark.

Grænsestien følger 1864-grænsen fra Vadehavet og Vester Vedsted over Egebæk-Hviding, Høm, Stensbæk Plantage, Obbekær og til Villebøl ved Kongeåen. Undervejs fortælles historien om den tid, familier var adskilt af grænsen, hvor gendarmer og toldere holdt øje med grænseoverløbere og smuglere, og hvor dansksindede sønderjyder måtte deltage på tysk side som soldater i 1. Verdenskrig.
Læs mere om Grænsestien her.

Historier fra grænselandet

På din tur langs Grænsestien møder du fem talende store silhuetter af hhv. en dansk grænseoverløber, en dansk tolder, en tysk grænsegendarm, en dansk soldat og ”pigen fra Kamtrup”. Hver person fortæller deres personlige oplevelser om livet i grænselandet.

Læs de mange skæbnehistorier her.

Vidste du...

...at, du undervejs på Grænsestien har mulighed for at fortsætte turen på andre vandre- eller cykelruter. Se mere her.

Planlæg din tur

Uanset om du vælger at gå hele Grænsestien på en gang eller deler den op i mindre etaper, så er der gode faciliteter undervejs.

Flere steder langs stien finder du infobygninger, som på billedet i toppen af siden. De er inspireret af de tyske gendarmers små selvbyggede primitive skjul, hvor de kunne søge tilflugt for det værste vejr.

Vil du gå turen i et stræk, så kan det være en god idé at indlægge overnatning undervejs. Der kan du benytte nogle af de mange shelterpladser langs Grænsestien.

Læs mere om faciliteterne undervejs.

Find vej på Grænsestien

Adresse:

Første etape starter i Vester Vedsted, Vester Bjergvej 4, 6760 Ribe

Brug det interaktive kort og find de mange andre steder, hvor du kan starte.