Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Cykelruten Darum Marskgårde

Cykelruten Darum Marskgårde er syv km lang, og på turen vil du opleve vadehavslandsbyen med de mange karakteristiske marskgårde.

Tag cyklen en tur til St. Darum, hvor du kan nyde en dejlig tur på cykelruten Darum Marskgårde. Turen er syv km lang, og den starter og slutter ved diget ud mod Vadehavet. På vejen kommer du blandt andet forbi byens velbevarede præstegård og Darum Kirke, der er byens ældste bygning fra 1100-tallet. 

Darum har en af landets længste og mest oprindelige kirkestier. Den kommer du også til at cykle på, når du tager en tur på cykelruten Darum Marskgårde.

Marskgårdenes historie

I St. Darum ligger ca. 50 marskgårde. Antallet og den tætte beliggenhed ved de store enge er helt unik. De typiske Darum-gårde er fra slutningen af 1700-tallet og midten af 1800-tallet. Mange af bygningerne har bevaret deres oprindelige karakter, så de har stråtag og er rød- eller hvidkalkede.

På Gl. Sognevej, Vesterbyvej og Sønderbyvej lå gårdene tæt. Den enkelte gård havde forbindelse til markerne tæt på, og her var der urtehaver og indhegning til fx kalve.

Marskgårdene i dag

I dag ligger der ind imellem gårdene marker, som bruges til afgrøder eller dyr på græs. Det giver meget smukke udsyn over landskabet, næsten uanset hvor i landsbyen, du befinder dig.

Mange af de velholdte gårde er bevaringsværdige og flere har fået præmier.

Undervejs på cykelturen kan du tage en lille pause og blive klogere på landsbyens historie.

Vidste du…

at St. Darum også bliver kaldt Byen bag diget. St. Darum ligger midt i Nationalpark Vadehavet, og med sin placering bag diget er landsbyen nabo til Vadehavet, der som naturområde er udpeget til UNESCO Verdensarv.

Find vej

Adresse

Laurentiusvej, 6740 Bramming

P-plads ved Darum Kirke, Laurentiusvej, 6740 Bramming.