Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Sort Sol – Se, stærene flyver solen sort

Gå ikke glip af det magiske naturfænomen, Sort Sol, hvor hundred tusind stære danser ballet på aftenhimlen over marsken. I fantastiske formationer giver stærene en akrobatisk opvisning, mens solen går ned i horisonten.

Sort Sol er et af de vildeste trækfænomener blandt vores fugle, som man kan være heldig at opleve i den sydlige del af kommunen både i foråret og igen i efteråret. Fænomenet findes rundt omkring i Europa, men kan i særlig udpræget grad opleves her i det sydlige Danmark. Det er et overvældende syn, når grupper på op imod 300.000 stære danser solen sort.

Her kan du opleve Sort Sol

Sort Sol er et naturfænomen, og stærene har ikke nogen fast arena, hvor de viser sig frem. Men det er primært et fænomen i den sydligste del af vores kommune i marsken ved og omkring Ribe. Det varierer fra aften til aften, hvor stærene danser deres lynhurtige akrobatiske aftendans og vælger at gå til ro. Derfor findes der flere forskellige arrangører, der tager gæster med på guidede Sort Sol-ture, så I er sikre på at finde stærene.

Hvornår kan du opleve Sort Sol?

Sort Sol forekommer to gange om året, når stærene under deres træk opholder sig i marsken, for at søge føde. Mange mennesker forbinder Sort Sol med en naturoplevelse i efteråret, men især i den sydlige del af Danmark kan man også være heldig at se sort sol fra midten af marts til midten af april. Her i kommunen er der dog størst chance for at opleve sort sol fra ca. den starten af september til slutningen af oktober.

 

Hvorfor danser stærene?

Om foråret trækker stærene til Danmark, Norge og landene omkring Østersøen for at yngle, mens de sidst på efteråret trækker til deres vinterkvarter i Sydeuropa eller Storbritannien. Under deres ophold i marskområderne, overnatter de i vådområder i grupper på op til 300.000 stære. De flyver i flok for at forsvare sig mod fjender.

Desto flere stære i flokken, desto mindre risiko er der for den enkelte fugl for at blive snappet op af en rovfugl. Dog kan den lynhurtige aftendans også ses på aftner, hvor der ikke er rovfugle i sigte, og her er forskernes bud, at stærene også danser for at finde det helt rigtige sted at slå sig til ro for natten.

 

Pas godt på stærene

Det er vigtigt at huske, at Sort Sol ikke er et show, som stærene optræder med for, at vi mennesker kan få en fornøjelig aften. Sort Sol er et naturfænomen, og når vi tager ud i naturen for at opleve det, skal det være på naturens og fuglenes præmisser. Derfor gælder det om ikke at skræmme fuglene. Det betyder, at naturvejlerne anbefaler, at publikum hvisker til hinanden. Ingen høje lyde eller klapsalver, selvom synet er utrolig imponerende. Det er også en god idé at slukke blitzen på kameraet, hvis I ønsker at forevige oplevelsen.

Vidste du…

…at stærenes akrobatiske opvisning er en dans på liv og død, da de flotte formationer bestemmes af tilstedeværelsen af rovfugle, der jagter stærene.

 

De smukke billeder er taget af:

Colourbox, Tandrup Naturfilm og Vadehavscentret.

Filmen er produceret af Destination Vadehavskysten.