Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Østerssafari i Vadehavet

Der findes mange kulinariske oplevelser, men intet slår oplevelsen af at stå midt i Vadehavet og spise en nyåbnet østers, som du selv har plukket fra havbunden.

Har du nogensinde undret dig over, hvad det er for nogle mørke toppe, der kommer til syne, når Vadehavet trækker sig tilbage og efterlader havbunden synlig to gange i døgnet ved ebbe?

Det er muslingebanker med de lækreste Stillehavsøsters, der ligger til fri afbenyttelse på havbunden, og flere naturformidlere arrangerer østersture, hvor I sammen med en erfaren naturvejleder går ud på vaden og plukker østers selv.

Pluk østers fra oktober

Det anbefales kun at samle østers på den kølige tid af året. Det vil sige, at sæsonen starter midt i oktober, når vandtemperaturen er faldet og frem til foråret til udgangen af april. På den måde minimerer du nemlig risikoen for, at østersene indeholder giftige planktonalger, som kan give virkelig dårlig mave.

Guidede østersture med Vadehavscentret

Oplev Nationalparkens uendelige vidder og rå natur i mere end én forstand, når du sammen med en naturvejleder fra Vadehavscentret tager ud på vaden og plukker Stillehavsøsters. På muslingebankerne er der østers overalt. Vær opmærksom på, at nogle ture kræver god fysik, da I skal gå et stykke for at komme ud til de store muslingebanker.

 

Vidste du…

…at du kan være heldig at finde ægte hvide perler i de Stillehavsøsters, som du plukker i Vadehavet?

Østers og sælsafari med turbåden Mandøpigen

Her sejler I ud til østersbankerne i Vadehavet, hvor man som regel er heldige og ser sæler undervejs. Der er vaders, spande og knive med til alle, så I kan stå af båden ved østersbanken og plukke østers. Tilbage på båden kan I smage på jeres friske østers og Mandøpigen serverer et glas bobler til. 

Pas godt på dig selv, når du plukker østers

Det er på eget ansvar, når du spiser østers, der er indsamlet i Vadehavet. Du skal både være opmærksom på ikke at samle de lækre østers i de varmeste måneder, og så skal du være særlig opmærksom på tidevandet, når du går ud efter dine østers. 

Højdeforskellen mellem ebbe og flod kan være på hele to meter. Derfor bør du kun foretage en vadehavsvandring sammen med en naturvejleder, som kan bringe dig sikkert i land, inden tidevandet kommer.

Her er de smukke billeder fra:

Billederne på denne side er fra Nationalpark Vadehavet og Vadehavscentret

Billedet af perlerne er taget af Preben Madsen fra Mandø Event.