Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Hollænderskoven

En oase af ro og biodiversitet byder dig velkommen i Hollænderskoven. Opdag det rige dyre- og planteliv, mens du bevæger dig rundt i den tætte skov, hvor naturen råder. Du kan også koble af med en gåtur langs søens bred, mens du nyder synet af vandets spejlning. Besøg Hollænderskoven og nyd roen, der kun kan findes i naturen. 

Hollænderskovens historie er tæt forbundet med Lundagergård, en gammel gård beliggende sydøst for skoven. Navnet til skoven stammer efter gårdens ejer, Jens Nielsen - der gik under navnet "Hollænder", fordi man mente, at han havde sat penge i et Hollandsk skibsrederi. I årenes løb har skoven udviklet sig til et naturskønt område med tætte bøgeskove, majestætiske træer og frodige underskove, og er i dag kendt for at være et fantastisk sted at ånde ud.

Hollænderskoven er sin helt egen

En oase af biodiversitet

Hollænderskoven er ikke kun et smukt naturområde, men også et eksempel på naturnær skovdrift, der bevarer skovens økosystem og biodiversitet.

Den naturnære skovdrift og fokus på bevarelse af Hollænderskovens unikke karakter er en vigtig del af at sikre, at kommende generationer også kan nyde godt af naturen. 

Hollænderskoven er et populært sted for naturinteresserede, der ønsker at opleve skovens mangfoldige plantearter og fugle- og dyreliv. Naturvejledere afholder derfor ofte guidede ture, som giver besøgende mulighed for at udforske skoven og lære mere om dens dyreliv, planter og historie.

Skovens stolthed og tidsvidne

Spot evighedstræet

I den sydlige ende af Hollænderskoven står et smukt bøgetræ med to stammer, der nu er blevet udpeget som et evighedstræ i et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Esbjerg Kommune. Træet befinder sig umiddelbart ved den lille P-plads i skovens sydligste ende med indkørsel af Lundagervej. Her er træet næsten umuligt at overse med sin tykke stamme og altfavnende krone.

Som et evighedstræ får bøgen lov til at ældes og udvikle sig med revner og huller, der skaber levesteder for fugle, dyr og svampe. For at markere træets betydning vil Esbjerg Kommune opsætte et evighedstræ-emblem og en informations­tavle ved bøgetræet.

Kig forbi og få et indblik i træets livshistorie. 

Vidste du…

… at Hollænderskoven tidligere har haft en eneboer fra 1866 – 1950, der i mange år boede i en jordhule? Franciska Handberg, også kendt som "Skovens Ensomme Sjæl," valgte et liv væk fra byens travlhed og bosatte sig i skovens dybe stilhed. Den dag i dag hyldes hun stadig, da der er blevet opført et mindemærke for hende.

En naturskøn perle

Dammosesøen

Tag en pause fra hverdagens travlhed og lad dig forføre af det rolige vand, der spejler skovens træer og himlens farver. Mens du går rundt om søen, kan du nyde synet af vandets overflade og lytte til fuglesang. 

Genopfrisk sindet, nyd øjeblikket i de smukke og rolige omgivelser langs søens bred. 

En tidskapsel af fortidens mennesker og begivenheder

Hollænderskovens lokalhistorie

Hollænderskoven er en levende tidskapsel af lokalhistorie. Gennem generationer har skoven været vidne til utallige begivenheder og skæbner, der har formet området og dets folk. 

Når du træder ind i skoven, træder du tilbage i tiden og oplever de historiske rødder, der har formet landskabet. Gå på opdagelse og lad dig indhylle i historiens ånd, mens du udforsker stier og lader fortidens stemmer tale til dig.

Adresse:

Nørremarkvej 29, 6740 Bramming