Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Jacob A. Riis Museum

Danmarks mest indflydelsesrige dansk-amerikaner, ripenseren Jacob A. Riis, var en pioneer indenfor fotojournalistikken. Med sit kamera og skarpe pen dokumenterede og hjalp med at forbedre levevilkårene for millioner af fattige immigranter i New York i slutningen af det 19. århundrede og begyndelsen af det 20. århundrede. 

På Jacob A. Riis Museum i Ribe træder du ikke blot ind i Jacob A. Riis’ barndomshjem i Ribe, du træder ind på et museum dedikeret til hans livsværk.

Jacob. August Riis (1849-1914) var en af de mest indflydelsesrige journalister og sociale reformatorer. Han gjorde utrætteligt opmærksom på krisen med hensyn til fattigdom, boligforhold og uddannelse på højden af den europæiske indvandring, hvor Lower East Side blev det tættest befolkede område i verden.

Endte selv som hjemløs

Jacob A. Riis forlod Ribe, fordi hans kår i byen gjorde, at han ikke kunne få sin livs kærlighed. De første tre år i USA levede Jacob A. Riis selv fra munden til hånden, og sov ofte på gaden eller i en celle hos politiet. Først i 1873 fik han arbejde som journalist på en lokal avis. 

Billeder verden aldrig havde set før

Gennem sit arbejde som kriminalreporter på de lokale aviser fik han et dybt og intimt kendskab til Manhattans slumkvarterer, hvor italienere, tjekker, tyskere, irere, kinesere og andre etniske grupper var stuvet sammen side om side. Hans innovative brug af blitzfotografi til at dokumentere og portrættere de elendige levevilkår, de hjemløse børn og de snavsede gyder i New Yorks fattige boligkvarterer var revolutionerende og afslørede de forfærdelige forhold for en hidtil blind offentlighed.

Personlig ven med USA’s præsident

Riis endte med at få et nært arbejdsfællesskab og venskab med Theodore Roosevelt, som på det tidspunkt var leder af politiet. De gik sammen ind i slumkvartererne om natten for at undersøge forholdene. Mange af Riis’ idéer om de nødvendige reformer for at forbedre levevilkårene gjorde indtryk på den kommende præsident og blev overtaget og senere ført ud i livet af ham, da han blev præsident.

Arven efter Riis

Jacob A. Riis Museet i Ribe viser hele Riis’ livshistorie og store reformationsarbejde. Publikum kan fordybe sig i Riis’ mange fantastiske sort-hvide fotografier, der ændrede verden for så mange mennesker.

Bliv klogere på Jacob A. Riis store bedrifter

Vidste du at…
… den amerikanske præsident Theodore Roosevelt respekterede Jacob A. Riis og hans arbejde så højt, at han efter sigende kaldte ham ”den bedste amerikaner, jeg nogensinde har kendt”.

Adresse

Sortebrødregade 1, 6760 Ribe

 

De smukke billeder er fra

  • Topbillede: credit RED STAR
  • Billede ved afsnit Museum i Jacob A. Riis’ barndomshjem: credit Sydvestjyske Museer
  • Billede ved afsnit Tog billeder verden aldrig havde set før: credit RED STAR
  • Billede ved afsnit Arven om Riis: credit Sydvestjyske Museer