Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Vægterne i Ribe

Følg vægteren rundt i Ribes historiske gader, lyt til hans sange og historier om nordens ældste by, når han hver dag fra juni til oktober går sin traditionelle runde gennem byen.

Ribes vægtere formår at skabe en helt særlig stemning, hvor du lever dig ind i en tid, længe før moderne politifolk og alarmer.

Turen foregår på dansk og engelsk og varer ca. 45 minutter.

Det er gratis at gå med

Turen begynder på Torvet ved Restaurant Weis Stue.

Fra maj til sidst i oktober kl. 20.00 (i juni, juli og august også kl. 22.00). 
Det er ikke nødvendigt at bestille plads. I møder bare op foran Weis Stue, så er det gratis at gå med.

 

Vægtertraditionen

Vægterordningen har eksisteret siden en gang i 1300-tallet, og de sidste rigtige vægtere i Ribe ophørte deres gerning i 1902. Det var vægterens opgave at holde ro og orden og så var det dem, der passede gadebelysningen i byens gader om natten. Ligesom det var vægterne der slog alarm i tilfælde af ildebrand og stormfloder. Desuden skulle vægterne markere hvert timeslag ved at synge et vægtervers. De sang, for at berolige borgerne med at der blev holdt vagt, men også fordi de færreste personer, dengang havde et ur.

Vidste du…

…at, Ribes Turistforening allerede i 1935 besluttede at lade vægtertraditionen genopstå til ære for byens turister. Lige med undtagelse af årene under 2. Verdenskrig, har vægterne været et fast tilbud til Ribes turister lige siden.

Morgenstjernen – vægternes våben

Hvis du forestiller dig Ribe på reformationens tid med dens smalle og bælgmørke gader, hvor du let kunne møde en tyv eller en røver, så forstår man hurtigt behovet for en håndfast nattevagt/vægter, så fredelige folk kunne komme sikkert hjem. Vor tids politistav ville nok ikke have været til meget gavn, men det var til gengæld morgenstjernen, et ægte middelalderligt våben med spydspids og en tung trækugle, besat med grimme jernpigge. Den blev vægternes særlige våben og forblev en fast del af udrustningen.

Ekstra oplevelse om vinteren

Selvom vægterne normalt kun går fra sidst i maj til oktober, så kan de også opleves i børnenes vinterferie i uge 7 og i forbindelse med Jul i Ribe.

I vinterferien kan I følge vægteren rundt hver aften klokken 20.00 fra restaurant Weis Stue. Med start søndag i uge 6 og sidste gang lørdag i uge 7.

I forbindelse med Jul i Ribe går vægteren også fredag og lørdag kl. 16.00 i adventsweekenderne op til jul.

Adresse

Foran restaurant Weis Stue, Torvet 2, 6760 Ribe 

Billederne er taget af Torben Meyer på nær lige vægteren ved vægtertraditionen, som er indfanget af Gitte Lindeborg.