Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Tulipanfesten i Ribe

Kom med til en af Danmarks største og mest traditionsrige byfester med tivoli, fest og musik og gå ikke glip af det flotte tulipanoptog gennem Ribes historiske gader. Tulipanfesten er et oplagt udflugtsmål for både børnefamilier, festglade unge og ældre.

Når tulipanmarkerne ved Fole står i fuldt flor i maj, så er det igen tid til Tulipanfest i Ribe. De fire dage i pinsen forvandles byen til et festligt mekka for både børn, unge og voksne, når tivoli og de store festtelte indtager Hovedengen, og et blomstrende flor af smukke tulipanranker pynter byens gader, huse og butikker. Med et væld af aktiviteter, koncerter, festlige middage, kræmmermarked og et traditionsrigt optog er Tulipanfesten klar til at imponere både store og små.

Fire dage med fest og farver

Tulipanfesten er en af Danmarks største byfester og udover Tivoli, kræmmermarked og tulipanoptog, så udvider arrangørerne hele tiden programmet. Derfor kan du glæde dig til alt lige fra stand-up, DJ-night, rafleturnering, ølsmagning, Bierpong-turnering, Tulibierfest, Damefrokost og en stor finalefest med masser af kendte musikere på plakaten i det store festtelt.

Tulipanoptoget

Kommer du forbi Tulipanfesten i Ribe, så må du endelig ikke snyde dig selv for at opleve det smukke Tulipanoptog, der hvert år afslutter årets Tulipanfest. Her skal du gøre dig klar til et imponerende skue, når Ribe og omegnens foreninger fører hver deres tulipan-dekorerede vogn gennem byen i et stort optog. I mange år har tulipanmarkerne ved Fole leveret tulipanhoveder til pyntning i forbindelse med Tulipanoptoget. Dette er de senere år ændret til servietter af flere årsager. Den vigtigste er, at man kan påbegynde pyntningen meget før end tidligere, og det er de mange frivillige glade for.

Med et nyt tema for Tulipanoptoget hvert år forsøger hver vogn på bedste vis at illustrere temaet på spændende, sjove og opfindsomme måder, så de kan løbe med den ærefulde titel som vinder af årets Tulipanoptog. Tulipanoptoget er et tilløbsstykke, der tiltrækker tilskuere fra hele Danmark.

Historien bag

Den første Tulipanfest kan spores helt tilbage til 1952. Men starten skal vi faktisk tilbage til 1949 for at finde. Her gik den daværende og nye turistchef Keld Christensen en tur med sin kone langs tulipanmarkerne, der dengang bredte sig på 50 tønder land syd for Ribe. Fruen bemærkede, at det da var synd og skam, at alle disse dejlige blomsterhoveder skulle kappes af og kastes bort. Hermed fødtes ideen om at bruge blomsterhovederne til at smykke byen med.

Idéen skulle dog ligge i dvale endnu nogle år, før den første Tulipanfest i Ribe kunne løbe af stablen 2. søndag i maj 1952. Danskere fra nær og fjern strømmede til for at se den blomstersmykkede by, og vejret var det finest tænkelige. Tilfældigvis var Kjærs Tivoli på Hovedengen i de dage og efter festen kunne direktør Kjær med megen tak aflevere 2000 kroner til arrangøren. Der var således både succes og penge til at gentage festlighederne. I de følgende år voksede succesen – i 1953 trak festen ca. 25.000 gæster til byen. 130 huse var smykket med tulipaner, og der var arrangeret et afsluttende tulipanoptog. I 1957 var besøgstallet oppe på 50.000.

 

Vidste du…

… at, siden 1964 har Tulipanfestens grundlæggende opgave at skaffe midler til forenings- og klublivet i Ribe Boldklub, Ribe Badmintonklub og Ribe Håndboldklub, så klubberne kan tilbyde medlemmerne attraktive og velfungerende faciliteter. Derfor går alt overskuddet fra festlighederne til de tre klubber.

 

Sted

Tulipanfesten foregår rundt i hele Ribe. Telte, tivoli og kræmmermarked findes på Hovedengen.